Tort z całych jabłek

Tort, którego wnętrze jest zaskoczeniem. Każdy kolejny kęs jest niespodziewany. Najpierw ciasto, potem jabłko, żurawina... Aromatyczne. Rozpływające się w ustach... 


Składniki:

  • 8 małych jabłek
  • 100 g żurawiny lub rodzynek
  • konfitura - u mnie z czarnej porzeczki
  • 1 1/4 szkl. mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 czubate łyżeczki cynamonu
  • 4 jaja
  • 1 kostka masła
  • 3/4 szkl. cukru
Sposób przygotowania:

Jabłka obierz i ostrożnie wydrąż. Środki napełnij żurawiną wymieszaną z konfiturą.

Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i cynamonem. 3/4 kostki masła utrzyj z cukrem. Do masła dodawaj po łyżce mąki i po jednym jajku - na przemian. Cały czas ucieraj. Wyłóż ciasto w wysmarowanej tortownicy, ułóż na nim jabłka lekko wgniatając. Na jabłkach ułóż wiórki pozostałego masła. Piecz w 180 st. przez co najmniej godzinę.