Szarlotka według pięciu przemian

Temat pięciu przemian wraca co jakiś czas do naszej kuchni. Najczęściej w postaci owsianki, ale ostatnio również pod postacią szarlotki. Spróbujcie, czy taka szarlotka jest równie dobra jak zwykła, czy może lepsza? :)



Składniki:

  • 2,5 kg jabłek
  • 0,5 szkl. wrzacej wody
  • 4 łyżki miodu
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 3 szkl. mąki pełnoziarnistej pszennej
  • szczypta kurkumy
  • 1,5 szkl. mąki kukurydzianej
  • 30 dag masła
  • szczypta imbiru
  • kilka łużek zimnej wody
Sposób przygotowania:

Jabłka:
D: Jabłka obierz, pokrój, usuń gniazda nasienne i włóż do rondla. 
O: Zalej wrzącą wodą.
Z: Dodaj cynamon i miód. Gotuj na wolnym ogniu około 30 minut.

Ciasto kruche:
D: Mąkę pełnoziarnistą wysyp na stolnicę.
O: Przypraw kurkumą.
Z: Dodaj mąkę kukurydzianą i schłodzone masło. Masło posiekaj drobno. Dodaj miód.
M: Dodaj imbir.
W: Dodaj zimną wodę. Wyrób ciasto, które powinno być dość zbite. Ciasto podziel na pół. Połową wyłóż wysmarowaną tłuszczem tortownicę - oblepiając spód i boki formy. Ciasto nakłuj widelcem i wstaw do nagrzanego piekarnika na 10 minut. Gdy spód sie podpiecze, wyłóż na niego jabłka i przykryj drugą połową ciasta - możesz ją rozwałkować lub pokruszyć. Piecz około 40 minut w 200 st.


Niskokaloryczny styczeń