Syrop vel. miód daktylowy

Daktyle lubię od zawsze, ale nigdy nie zastanawiałam się, dlaczego w sumie są zdrowe... Ostatnio wyczytałam, że są źródłem witamin A, C, B1, PP, potasu, żelaza, fosforu, magnezu. Mają zapobiegać miażdżycy, obniżają poziom cholesterolu. Mają właściwości przeciwzapalne, przeciwbólowe i przeciwzakrzepowe. Nic tylko korzystać z ich dobrodziejstw :)
Dziś wersja na płynno - jako syrop do kaszek, budyniu, płatków...



Składniki:

  • 1 szkl. suszonych daktyli
  • 1 szkl. przegotowanej wody
Sposób przygotowania:

Daktyle zalej wodą i pozostaw na noc. Odcedź, nie musisz bardzo dokładnie. Następnie zmiksuj dokładnie - manipuluj ilością wody, by uzyskać pożądaną gęstość syropu.
Przechowuj do kilku dni w lodówce.