Sok z jabłkowo-marchewkowy z burakami

Moją nową wyciskarkę już znacie? Poznałam już jej możliwości wyciskania soków, a teraz testuję różne połączenia smakowe.

Jabłko i marchewka są zestawieniem klasycznym - smak tego połączenia znamy prawie wszyscy (jak nie z soków, to z surówek). U nas w domu nikt też nie ma problemu ze skonsumowaniem tego smaku. 

Problem zawsze pojawiał się przy burakach - wiemy, że mają dużo witamin i mikroelementów, że poprawiają odporność, że uwalniają od zgagi, że obniżają ciśnienie krwi... Ale pryzjmowaliśmy je do tej pory tylko w formie obiadowej sałatki lub czerwonego barszcyzku. Nawet botwinka nie wywołuje radości... 



Wyciskarka Sana zmotywowała mnie do spróbowania, jak rodzinka zareaguje na sok z dodatkiem czerwonego buraczka. Kolor wszystkim sie spodobał. Smak? Spróbowaliśmy soku z samych buraków i był dla nas zbyt intensywny. Wymieszany jednak z marchewką i jabłkiem okazał się rewelacyjny. Spróbujcie sami :)

Składniki:

  • 1 mały burak
  • 4 duże marchewki
  • 3 duże jabłka
  • 1 pomarańcza - jeśli lubisz

Sposób przygotowania:

Warzywa i owoce wyszoruj. Z pomarańczy i jabłek usuń skórkę, obierz też buraki. Pokrój składniki na paski (marchewka na ćwiartki, jabłko na ósemki, pomarańcza na ćwiartki, burak w paski o grubości 1 cm). 
Wrzucaj kolejno do wyciskarki. Wymieszaj, przelej do szklaneczek i podawaj :)

Sok najlepiej wypić od razu, ale sok z wyciskarki Sana możesz przechowywać nawet 48 godzin w lodówce :)