"Śniadanie: jedz jak król" - warsztaty kulinarne w Akademii Smaku Bosch

Do teorii, że śniadanie to najważniejszy posiłek dnia, przekonywała mnie niedawno Katarzyna Jaszczyk-Górska w ramach warsztatów kulinarnych z cyklu Akademia Smaku Bosch. 



W sumie przekonywać mnie nie musiała, ale podrzuciła kilka ciekawych informacji o teorii Pięciu przemian i sporo fajnych przepisów.

Uwielbiam Centrum Domowych Inspiracji - to miejsce idealne, dogłębnie przemyślane, stworzone dla takich spotkań.

Olbrzymi stół...

Dwie genialne - wyposażone w najnowocześniejszy sprzęt - wyspy kuchenne...



Organizatorzy zawsze dbają, by partnerami warsztatów były cenione przez kucharzy marki - tym razem Kupiec i Bonduelle oraz Frisco.pl








Katarzyna Jaszczyk-Góra, dietetyk, sprawnie (i kolorowo) wprowadziła osoby, dla których pięć przemian to novum, w temat. Opowiedziała o filozofii pięciu przemian, o jej zaletach...



A potem zabrała nas w kuliarną podróż... po smakach... po kaszach... 



Cuda zaczynały się dziać, gdy do powszechnie znanych kasz zaczęliśmy tworzyć dodatki...

Do kulek jaglanych trafiły daktyle...



Do kaszy jaglanej z kiełkami upiekliśmy dynię...





Przygotowaliśmy sos korzenny z gruszek...
(jak on pachniał...)





Ugotowaliśmy soczewicę z warzywami...



Do kaszy owsianej wrzuciliśmy migdały...



Ekspertka odpowiedziała na każde pytanie... Ma bogate doświadczenie dietetyczne. Swoją przygodę z medycyną chińską oraz Kuchnią Pięciu Przemian rozpoczęła kilkanaście lat temu. Filozofia ta na dobre zagościła nie tylko w jej kuchni, ale także w sposobie myślenia i postrzegania wszystkiego, co dzieje się wokół. Medycyny chińskiej uczyła się przede wszystkim na dwóch 4letnich kursach prowadzonych przez nauczycieli Avicenna Institut. Uzyskała dyplom tego instytutu w zakresie dietetyki leczniczej wg. Tradycyjnej Medycyny Chińskiej.
Ukończyła studia podyplomowe na kierunku: psychodietetyka w Szkole Wyższej Psychologii Społecznej. Okazały się one dla niej cennym uzupełnieniem wiedzy zdobytej na kursach medycyny chińskiej i dały mi narzędzia do pracy z pacjentami nad skuteczną zmianą nawyków żywieniowych.
Od kilku lat prowadzi warsztaty gotowania pod hasłem " Skorzystaj z energii pożywienia " oraz wykłady i kursy podstaw medycyny chińskiej. W swojej pracy stara się zachęcać do wykorzystywania potencjału tkwiącego w sposobie odżywiania i stylu życia.

W pracy przyświeca jej motto:
"Wielu szukających szczęścia ducha
zapomina o zdrowiu ciała.
Wielu pragnących zdrowego ciała
zaniedbuje rozwój duchowy.
Wszyscy oni szukają owoców
bez posadzenia nasion.
Nikt z nich nie osiągnie tego, czego szuka.”

A my? Z rozkoszą wspominamy smaki, domowników raczymy kaszowymi dobrociami i... z niecierpliwością wyglądamy kolejnego zaproszenia na warsztaty Akademii Smaku Bosch :)




 Już wkrótce na blogu garśc przepisów śniadaniowych prosto z Akademii Smaku Bosch :)