Śliwki w boczku na rauszu

Karnawałowych przekąsek ciąg dalszy :) 

Dziś wersja premium śliwek w boczku. Nie tylko są "na rauszu", ale mają jeszcze wewnątrz niespodziankę. Coś, czego nikt się nie spodziewa. Coś, co przełamuje smak boczku i śliwki. Tym sekretnym składnikiem jest gorzka czekolada... Warto spróbować - zdziwione miny bezcenne :) Gdy zdumienie minie nasi goście z pewnością docenią niekonwencjonalne połączenie, które ja pokochałam.



Składniki:

  • śliwki suszone
  • plastry boczku
  • gorzka czekolada
  • czerwone wino
proporcje - 1 śliwka - 1 plaster boczku - 1/2 kostki czekolady


Sposób przygotowania:

Śliwki wypłucz w zimnej wodzie, a następnie zalej czerwonym winem. Pozostaw na co najmniej godzinę.
Osącz śliwki z wina na sitku. Następnie w nacięcie w śliwce (od drylowania pestki) włóż 1/2 kostki czekolady. Śliwkę zawiń w plaster boczku i zepnij wykałaczką.

Śliwki wstaw na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia do piekarnika nagrzanego do 180 st. na 15-20 minut do zrumienienia boczku.