Sałatka wielowarzywna na zimę

Zimową porą lubię otwierać drzwi do spiżarni - prawie jak szafę do Narnii - i wyciągać z niej różności. Przetwory, którym poświęciłam czas latem, teraz mnie rozpieszczają. Wystarczy otworzyć wieczko, by ze słoika wydobyło się słońce, letni deszcz, dźwięk brzyczących much ;)
Tym razem polecam Wam sałatkę warzywną, która "zawekowana" latem jest idealna do zimowego obiadu...


Składniki:

  • 2 kg ogórków zielonych
  • 2 kg cukini
  • 1 kg cebuli
  • 1 kg papryki
  • 2 kg białej kapusty
  • 1/2 kg marchwi
  • 12 ząbków czosnku
  • 1 łyżka ziela angielskiego
  • 7 łyżek soli
  • 1 litr ciepłej wody
  • 1/2 litra octu
  • 1 szkl. cukru
  • 6 liści laurowych
  • 1 łyżka pieprzu ziarnistego

Sposób przygotowania:

Warzywa umyj. Ogórki i cukinię pokrój ze skórką w półplasterki. Cebulę obierz i pokrój w grubą kostkę. Paprykę oczyść i pokrój w grubsze paseczki. Kapustę zetnij. Marchewkę obierz i pokrój w półplasterki. Czosnek oczyść. Warzywa wrzuć do dużej miski i posyp solą. Dokładnie wymieszaj i pozostaw na godzinę.

Wodę, ocet, cukier i przyprawy zagotuj i wystudź. Warzywa zalej zimną zalewą. Wkładaj je wraz z płynem do słoików, zakręć i pasteryzuj 30 minut w dużym garnku.

Pozostaw do ostygięcia. Przechowuj w chłodnym miejscu.