Proziaki

O proziakach usłyszałam podczas pewnego uroczego wieczoru z kuchnią regionalną. Irenka przywiozła je aż z Rzeszowa do stolicy, a ja je pokochałam. Proziaki są świetnym rozwiązaniem, gdy brakuje nam pieczywa, bo skłądniki z których je przygotowujemy zwykle mamy w domu. Sprawdzają się też na spotkaniach towarzyskich z różnymi pastami. Przetestujcie :)



Składniki:

  • 1 szkl. kefiru lub maślanki
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • łyżeczka cukru
  • 2 łyżeczki sody
  • ok. 500 g mąki pszennej

Sposób przygotowania:

Jajko wbij do miseczki i roztrzep widelcem. Do dużej miski wsyp połowę mąki, dodaj sól, cukier, jajko i kefir. Wszystko wyrób łyżką podsypując mąką. Dodaj sodę i nadal wyrabiaj. Ciasto musi być dość luźne, ale powinno dać się przenieść na stolnicę. 
Ułóż je na grubej warstwie mąki i delikatnie zagniataj z mąką. Wyrobione ciasto rozwałkuj dość grubo na ok. 2 cm. Oprószoną mąką szklanką wycinaj kółeczka i odkładaj na oprószone mąką miejsce. Przykryj ściereczką i pozostaw na 15 minut do wyrośnięcia.
Smaż na suchej, średnio rozgrzanej patelni z obu stron. 


zBLOGowani.pl