Piernik z bitą śmietaną

Ciasto, które świetnie sprawdzi się o każdej porze roku, ale w okresie świąteczno-noworocznym i karnawałowym ma wyjątkową moc. Piernikową :) Wygląda jak chmura - dzięki bitej śmietanie. Smakuje piernikiem z powidłami. Uwielbiam te smaki...



Składniki:
  • 6 jaj
  • 1 szkl. cukru
  • 3/4 szkl. mąki ziemniaczanej
  • 1/3 szkl. mąki pszennej
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki domowej przyprawy piernikowej
  • 1 litr śmietany kremówki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 śmietan fix
  • 400g powideł śliwkowych
Sposób przygotowania:

Białka ubij na sztywno. Pod koniec ubijania dodaj cukier, żółtka, mąkę ziemniaczaną i pszenną, kakao, proszek do pieczenia i przyprawę. Powstałą masę wylej na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę. Piecz do suchego patyczka w temp. 180 st. - ok. 30-40 minut. Pozostaw do ostygnięcia. 

Biszkopt przekrój na dwa blaty. Jeden z nich posmaruj obficie powidłami.

Kremówkę ubij na sztywno. Pod koniec ubijania dodaj cukier puder i śmietan fix. Połową masy śmietanowej przykryj powidła. Na śmietanie ułóż drugi blat biszkoptowy, który starannie pokryj resztą śmietany.

Schłódź przez kilka godzin w lodówce.