Piernik staropolski

Piernik, który czeka na swoje pięć minut od połowy listopada... Piernik, który musi dojrzeć... Piernik, który pokochali w moim domu wszyscy... Piernik, który może stać się pierniczkami... Piernik staropolski, którego każdy powinien choć raz spróbować :)






Składniki:
  • 500 ml miodu
  • 1,5 szkl. cukru
  • 250 g masła
  • 1 kg mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 3 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 125 ml mleka
  • pół łyżeczki soli
  • 4 łyżeczki domowej przyprawy do piernika
  • 1 kg powideł śliwkowych

Sposób przygotowania:

Ciasto przygotuj 4-6 tygodni przed świętami. 

Miód, cukier i masło podgrzewaj stopniowo, doprowadź do wrzenia i wymieszaj do całkowitego rozpuszczenia cukru. Ostudź.
Do wystudzonej masy dodaj mąkę, sodę rozpuszczoną w mleku, jajka, sól i przyprawę. Ciasto starannie wyrób i przełóż do szklanego naczynia, przykryj ściereczką i odstaw do lodówki.

Upiecz około tygodnia przed świętami.

Ciasto podziel na trzy równe części. Każdą część rozwałkuj na grubość około 0,5 cm, wyłóż na blaszkę o wymiarach 39 x 26 cm wyłożoną papierem do pieczenia i piecz w 170 st. około 15-20 minut. Jeśli masz trzy blaszki, możesz piec równocześnie.
Wyjmij i wystudź.

Wystudzone blaty przełóż powidłami śliwkowymi, przykryj papierem i równomiernie obciąż. Odstaw na kolejne 3-4 dni do skruszenia. 


Piernik polej czekoladą lub lukrem - tak jak lubisz.