Ogórki z musztardą francuską

Są smaki, które przywołują wspomnienia... Takim właśnie dla mnie jest smak ogórków z musztardą... Smak studenckiego życia w stolicy Wielkopolski. Smak wspólnie z przyjaciółką jadanych obiadów w malutkiej kuchni na Michałowskiej... Smak dobrych lat :)


Składniki:
  • świeże ogórki
  • 5 szkl. wody
  • 1,5 szkl. cukru
  • 1 szkl. octu
  • 2 łyżki soli
  • 1 słoik musztardy francuskiej - u mnie: Kamis

Sposób przygotowania:

Ogórki obierz ze skórki i pokrój tak, jak lubisz - u mnie w plastrach. Składniki zalewy wymieszaj i zimną zalewą zalej ogórki w słoikach. 
Zakręcone słoiki ustaw w dużym garnku do pasteryzacji i zalej wodą do 2/3 wysokości słoików. Zagotuj i trzymaj 10-12 minut na malutkim ogniu. Pozostaw do ostygnięcia.