Keftedakia - klopsiki na wykałaczce

Spotkanie karnawałowe za pasem? Przygotujcie klopsiki na wykałaczce. Klopsiki, które możecie podać na ciepło lub zimno, z sosem czosnkowym, z chutneyem... z czym chcecie! Ja uwielbiam takie kęsy z chutneyami firmy Luks Pomada i moim ukochanym Ostrym Zielonym Pomidorem



Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego
  • 1 duża cebula
  • 1/2 łyżeczki kuminu
  • 1 jajko
  • 60 ml oleju
  • 2 łyżki bułki tartej
  • sól
  • pieprz
  • mąka do obtoczenia


Sposób przygotowania:

Do miski włóż mięso, posiekaną cebulkę, kmin, jajko, bułkę tartą i 2 łyżki oleju. Dopraw solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj. Przykryj miskę folią i odstaw na godzinę do lodówki. Po tym czasie nagrzje piekanrik do 180 st. Blachę wyłóż papierem do pieczenia.
Z wychłodzonej masy formuj kotleciki wielkości orzecha włoskiego. Każdy klopsik obtocz w mące i umieść na blaszce. Klopsiki posmaruj olejem. Wstaw blaszkę do piekanrika na 30 minut. 
Podawaj ciepłe lub zimne. 


zBLOGowani.pl