Granola dla osób dbających o linię

Wiem, wiem... Nie ma złotych recept na zgrabną sylwetkę. Jedną granolą kilogramów się nie zrzuci... Ale... Ta granola jest wyjątkowa. Przetestowałam ją na sobie i wiem, co mówię. Codziennie na śniadanie - od Nowego Roku - zjadam 4 łyżki tej właśnie granoli z domowym naturalnym jogurtem... (przepis na jogurt wkrótce ;) ) I wiecie, jaki jest efekt? Mam energię na dobry start w nowy dzień i zapomniałam o zaparciach, a to one właśnie zawsze były moją bolączką... Polecam.



Składniki:

  • 100 g łuskanego słonecznika
  • 200 g płatków owsianych
  • 200 g otrębów owsianych
  • 150 g siemienia lnianego
  • 4 łyżki ziaren babki płesznik
  • 4 łyżki miodu
  • 4 łyżki oleju rzepakowego
  • 1/2 szkl. świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy

Sposób przygotowania:

Wszystkie suche składniki wymieszaj ze sobą. Dodaj wymieszany na jendolity płyn sok, miód i olej. Dokładnie wymieszaj i wyłóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz ok. 40 minut w piekarniku nagrzanym do 140-150 st. Mieszaj co 10 minut, by się nie przyrumieniła za mocno. Po upieczeniustudzimy w otwartym piekarniku. Przechowujemy w szczelnie zamkniętym słoju.