Gorąca czekolada z daktyli

My się zimy nie boimy... a gdy zmarzniemy, to pijemy gorącą czekoladę. Dotychczas była to czekolada albo z kupionych wcześniej tabliczek, albo z kuwertury, albo z proszku... Tym razem spróbowaliśmy czekolady z daktyli... Myślę, że ten przepis zostanie z nami na dłuuuuugo... :)



Składniki:

  • 500 ml dowolnego mleka
  • 1/2 szkl. daktyli
  • 3 łyżki gorzkiego kakao
  • 1/4 łyżeczki soli morskiej

Sposób przygotowania:

Mleko wlej do rondelka z grubym dnem i razem z pozostałymi podgrzewaj na małym ogniu, co jakiś czas mieszając. Kiedy mleko zacznie się gotować, zmniejsz ogień i gotuj 5 minut na małym ogniu. Następnie zdejmij z ognia i zblenduj na aksamitnie gładką masę. 
Przelej do kubeczków.
Możesz doprawić według uznania: cynamonem, kardamonem, chilli...