Domowy jogurt

Jogurt naturalny jest jednym z moim ulubionych składników - stosuję go jako deser, jako składnik ciast czy sosów. Kilka lat temu stałam się szczęśliwą posiadaczką jogurtownicy i to ona dba o stałe dostawy świeżego jogurtu w mojej kuchni. Ale wspaniałe w jogurcie domowym jest to, że bez jogurtownicy też możecie go przygotować :)



Składniki:

  • 1 l mleka
  • mały kubeczek jogurtu naturalnego (taki, w którego składzie są tylko mleko i bakterie)

Sposób przygotowania:

Mleko podgrzej - właściwa temperatura jest wówczas, gdy po włożeniu do niego palca możesz go bez problemu w nim utrzymać. Mleko ma być ciepłe, nie gorące.
Jogurt rozmieszaj z niewielką ilością ciepłego mleka i powstałą masę dodaj do reszty mleka. Wymieszaj. Przelej do słoiczków i zakręć.

W zależności od posiadanych sprzętów:

- wstaw do jogurtownicy, włącz podgrzewanie i pozostaw na 8-10 godzin
- wstaw do piekarnika - temp. ok. 35-40 st. na 8-10 godzin
- okryj szczelnie gazetami i kocem i pozostaw w ciepłym miejscu na 8-10 godzin

Najlepszy oczywiście schłodzony :)