Domowy budyń marchewkowy

Z czterolatką pod jednym dachem wszelkie budynie i kisiele są dość częstymi goścmi... Niechętna jednak jestem ciągłemu wykorzystywaniu gotowych półproduktów ze sklepowych półek i jeśli tylko mogę, to przygotowuję kisiel na domowym soku lub budyń z naturalnymi dodatkami smakowymi. Budyń marchewkowy znalazłam tutaj i... musiałam spróbować. Miałam rację - jest rewelacyjny :)




Składniki:

  • 2 1/3 szkl. mleka
  • 1 duża amrchewka
  • szczypta cynamonu
  • 2 łyżki soku z pomarańczy
  • 2 łyżki cukru
  • wanilia
  • 3 łyżki mąki kukurydzianej lub ziemniaczanej
Sposób przygotowania:

Dwie szklanki mleka wlej do garnka, dodaj drobno pokrojoną marchewkę, cynamon, wanilię i cukier. Zagotuj wszystko razem i pozostaw na małym ogniu do zmięknięcia marchewki. Ostudź, dodaj sok z pomarańczy i zblenderuj na gładko. Ponownie zagotuj.
1/3 szkl. mleka wlej do szklanki, dodaj mąkę i dokładnie wymieszaj. Rozpuszczoną mąkę wlej do wrzącego mleka i energicznie mieszaj do zgęstnienia.



Niskokaloryczny styczeń