Domowa przyprawa warzywna ("vegeta")

Przypraw warzywnych do zup i innych dań każdy z nas wymieni na jednym tchu co najmniej kilka. Wiele się ostatnio mówi o tym, co tak naprawdę zawierają gotowe mieszanki i dlaczego powinniśmy ich unikać. Przetestowałam więc - i od razu polecam - przepis na domową przyprawę, której przygotowanie zabierze Wam... może 10 minut, a będziecie mieć zapas na kilka miesięcy (w zależności od częstotliwości używania :))



Składniki:

  • 250 g suszonej włoszczyzny
  • 3 łyżki kurkumy
  • 2 łyżki granulowanego czosnku
  • 5 łyżek soli
  • 2 łyżki słodkiej papryki
Sposób przygotowania:

Włoszczyznę rozdrobnij w robocie kuchennym lub blenderze - nie musi to być pył (fragmenty marchewki też są fajne :)) Dodaj sypkie przyprawy i wymieszaj.
Przechowuj w szczelnym słoiku.



Komentarze

  1. Zdecydowanie lepsze są mieszanki zrobione przez nas niż kupowane, ponieważ tych drugich większość składu to sól :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tu też dajemy sól, ale to od nas zależy czy będzie morska czy różowa czy zwykła i jej ilość jest, moim zdaniem, rozsądna :)

      Usuń

Prześlij komentarz