Domowa granola

Śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia, a początek roku jest dobrym momentem, by zdeklarować: "codziennie zjem pożywne śniadanie"... Może tak zaczniemy z granolą? 



Składniki:

  • 150 g płatków owsianych
  • 2 łyżki wiórków kokosowych
  • 2 łyżki pestek słonecznika
  • 2 łyżki płatków migdałowych
  • 2 łyżki orzechów laskowych
  • 2 łyżki miodu
  • 4 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżka masła

Sposób przygotowania:

Na suchej patelni upraż słonecznik - uprażone pestki przesyp do miseczki, a na patelni roztop masło. Na blachę do pieczenia wyłożoną papierem wysyp płatki owsiane, migdałowe, posiekane orzechy, wiórki i słonecznik. Posyp cynamonem. Polej płynnym miodem i roztopionym masłem. Całość dokładni wymieszaj i piecz 15 minut w 180 st.