Cytrusowy kurczak pieczony z warzywami

Ten kurczak sprawdzi się zarówno na niedzielny obiad, jak i rodzinne spotkanie. Intrygujący smak zawdzięcza pomarańczom i cytrynom oraz słodko-kwaśnej marynacie. Wyśmienicie smakuje z frytkami, świetnie komponuje się z pieczonymi ziemniakami... Spróbujcie :)


Składniki:
  • 1 kurczak
  • 1 pomarańcza
  • 1 cytryna
  • 2 ziemniaki
  • 1/4 selera
  • 2 pietruszki
  • 2 marchewki
  • 1 por
  • 1 główka czosnku
  • zielona pietruszka
  • papryka słodka mielona
  • papryka ostra mielona
  • 4 łyżki miodu
  • 4 łyżki oleju
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 1 szkl. białego wina
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Kurczaka umyj i osusz dokładnie. Natrzyj solą i pieprzem - na zewnątrz i wewnątrz. Wszystkie warzywa umyj i obierz. Pokrój w paski - niezbyt grube, by równomiernie się upiekły. 
Przygotuj marynatę - wymieszaj olej, ocet, miód, skórkę z pomarańczy i skórkę z cytryny, paprykę słodką i ostrą. Marynatą natrzyj kurczaka. Do środka kurczaka włóż 2 świartki poamrańczy, kilka pasków marchewki, pietruszki, selera. Tylne nogi kurczaka zwiąż nitką i ułóż przygotowanego kurczaka w brytfannie. Dookoła mięsa ułóż pozostałe warzywa, ćwiartki pomarańczy i cytryny oraz przekrojoną na pół główkę czosnku (bez obierania). Warzywa zalej winem.
Brytfannę z mięsem i warzywami przykryj folią aluminiową i wstaw do nagrzanego do 180 st. piekarnika na 1 godzinę. Po upływie tego czasu zdejmij folię i piecz jeszcze 45-60 minut, aż kurczak się zezłoci od czasu do czasu smarując powstałym sosem. 
Wyjmij z piekarnika i odłóż na 10 minut. Następnie pokrój i... podawaj :)


zBLOGowani.pl