Ciasto meksykańskie

Przeglądałam zdjęcia z warsztatów z kuchni meksykańskiej w Akademii Smaku Bosch i ... znalazłam ciasto, którym się ejszcze z Wami nie podzieliłam! Czekoladowe ciasto meksykańskie! Aż ślinka mi pociekła - samo wspomnienie jest cudownie czekoladowe :)
Spróbujcie!



Składniki:

  • 1,5 szkl. mąki pszennej
  • 1,5 szkl. cukru
  • 25 dag masła
  • 4 jajka
  • 7 łyżek wody
  • 3 łyżki kakao
  • cukier wnailiowy
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 5 dag rodzynek
  • 10 dag orzechów włoskich
  • 5 suszonych śliwek
  • 2 jabłka
  • 2 twarde gruszki

Sposób przygotowania:

Masło, cukier, wodę, kakao, cukier waniliowy rozpuść w garnku i gotuj na bardzo małym ogniu przez 7 minut. Ostudź.


Śliwki pokrój. Orzechy posiekaj. Owoce obierz i pokrój w kostkę. 
Do wystudzonej masy dodaj żółtka, mąkę, proszek i sodę, owoce i bakalie. Wszystko wymieszaj. Na koniec dodaj ubitą pianę z białek.
Ciasto przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piecz 40 minut w 200 st. 


 Do ciasta idealnie pasuje sos ze świeżej żurawiny i malin - w dowolnej proporcji gotujesz, dosładzasz cukrem - tak jak lubisz...