Przyprawa do piernika II

W zeszłym roku proponowałam Wam przyprawę do piernika. Była świetna. W tym roku nie mogłam oprzeć się pokusie, by nie zrobić własnej przyprawy do piernikowych wypieków i wzięłam przepis stąd. byłam pewna, że to ten sam. Myliłam się :) I dobrze :) Ta pomyłka okazała się rewelacyjna - otrzymany smak i aromat mnie zachwycił. Uprzedzam - jest bardziej pikantna :)



Składniki:

  • 50 g kory cynamonu
  • 20 g suszonego imbiru
  • 15 g goździków - całych
  • 15 g wyłuskanych ziaren kardamonu
  • 10 g gałki muszkatołowej
  • 10 g ziela angielskiego
  • 10 g czarnego pieprzu
  • 5 g gwiazdek anyżu - całych
Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki zmiel w elektrycznej maszynce do mielenia kawy (laski cynamonu radze najpierw potłuc w moździerzu, by nie uszkodzić młynka). Wymieszaj. Przechowuj w szczelnie zamkniętym pojemniku. 
Dla mnie 1 czubata łyżeczka tej przyprawy jest bardziej aromatyczna od 1 opakowania gotowej mieszanki.

Korzenne przysmaki

zBLOGowani.pl


Piernik świąteczny, piernik staropolski na święta