Piernikowy krem daktylowy

"Krem daktylowy" - brzmi obiecująco. Dobrze wiecie, że musiałam spróbować ;) Tym bardziej, że jego przygotowanie zabiera mniej więcej tyle czasu, ile potrzeba do zrobienia dwóch herbat. Podczas przygotowywania pierwszej zalewamy daktyle wodą, a po kilku godzinach, gdy chcemy wypić kolejną, miksujemy, doprawiami i... gotowe :) Inspiracja



Składniki:

  • 1 szklanka suszonych daktyli
  • 1/2 łyżeczki domowej przyprawy piernikowej lub po szczypcie cynamonu, imbiru i kardamonu
  • mała szczypta soli

Sposób przygotowania:

Daktyle zalej zimną przegotowaną wodą i pozostaw na kilka godzin. Następnie odlej wodę, ale jej nie wylewaj. Zmiksuj na gładki krem (lub rozgnieć widelcem), dodaj przyprawy i wymieszaj. Jeśli jest za gęsty, możesz dodać odrobinę pozostałej z moczenia daktyli wody. Przełóż do czystego słoiczka i przechowuj w lodówce.

P.S. Podczas wybierania daktyli zwróć uwagę, by były to "czyste" daktyle - bez syropu glukozowego czy fruktozy.


Słodki Prezent

zBLOGowani.pl