Pierniczki a'la Katarzynki

I'm dreaming of a white Christmas... Już się nie mogę doczekać :) Piernikami pachnie w całym domu - wszystko przez (albo dzięki) idealnej domowej przyprawie do piernika. Testuję nowe przepisy - także te w wersji oszczędnej. Ten przepis jest na pierniczki tanie - niewielka ilość miodu pozwala zachować względnie niski koszt ich produkcji :) Polecam w szczególności na wszelkie kiermasze świąteczne i pieczenie w szkole :)



Składniki:
  • 2 szkl. mąki
  • 1/2 szkl. cukru
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka powideł śliwkowych
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1/3 kostki masła
  • 1/2 szkl. mleka
  • 1 czubata łyżeczka domowej przyprawy do piernika

Sposób przygotowania:

W rondelku roztop masło i dodaj do niego cukier. Cały czas mieszając doprowadź cukier do skarmelizowania - musi połączyć się z masłem w jednolitą masę o karmelowym kolorze i zapachu. Do powstałego karmelu dodawaj stopniowo mleko i gotuj, aż karmel całkowicie się z nim połączy. Wyłącz ogień i dodaj miód oraz powidła i dokładnie wymieszaj. Pozostaw do ostygnięcia. 

Do wystudzonej masy dodaj proszek do pieczenia, sodę, przyprawę do piernika i mąkę. Ciasto powinno być miękkie, ale nie klejące się do rąk. Na posypanej mąką stolnicy rozwałkuj ciasto na grubość 1 cm i wycinaj dowolne kształty. Przekładaj na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę. Wstaw do nagrzanego do 180 st. piekarnika i piecz 15 minut.

Jeśli lubisz - możesz polukrować.

Korzenne przysmaki

zBLOGowani.pl