Pieczona dynia hokkaido

Hokkaido chodziła za mną od dłuższego czasu. Długo nie miałam pomysłu, gdzie mogę ją u nas kupić. Na ratunek przybył mój tato, który usłyszawszy, że poszukuję konkrentej odmiany, następnego dnia uraczył mnie śliczną intensywnie poamrańczową dynią o prawie-japońskiej nazwie :) Zaskoczyła mnie twardość skóry u surowej dyni - czytałam wcześniej, że nie trzeba jej obierać, a tu ledwo mogłam nóż wbić... Ale rzeczywiście - po upieczeniu skóra jest bardzo miękka i smaczna. 




Składniki:

  • 1 dynia Hokkaido
  • 10 łyżek oliwy z oliwek
  • 2 ząbki cozsnku
  • suszona bazylia
  • suszone oregano
  • sól
  • pieprz
Sposób przygotowania:

Oliwę wymieszaj z wyciśniętym przez praskę czosnkiem i suszonymi ziołami oraz solą i pieprzem. Dynię dokładnie umyj, przekrój na pół i wydrąż pestki za pomocą łyżki. Pokrój w półpastry o grubości około 1 cm. Każdy kawałek dyni posmaruj z obu stron oliwą i układaj na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Piecz w 200 st. około 25 minut. Tak przygotowana dynia może zastąpić ziemniaki na obiad, może też być samodzielnym daniem dla wegetarian.