Karobowe ciasto z owocami suszonymi

Karob to wegański zamiennik kakao, ale wcale nie smakuje jak czekolada :) Jest nieco słodszy, bardziej karmelowy. Karob korzystnie wpływa na układ krwionośny i trawienny, obniża poziom cholesterolu i reguluje metabolizm. Ma właściwości antyalergiczne i jest źródłem witamin: B1, B2, B3, E oraz magnezu, żelaza, wapnia i fosforu. 
Nie pozostaje nic - tylko spróbować, pokochać i korzystać :)



Składniki:

  • 2 szkl. mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 1/2 szkl. oleju
  • 1 jajko
  • 1/2 szkl. mleka
  • 3 łyżki karobu
  • 3 banany
  • 1 czubata łyżeczka sody
  • garść suszonych moreli

Sposób przygotowania:

Wszystkie suche składniki wymieszaj ze sobą, dodajemy olej, jajko, mleko i zmiskuj. Dodaj rozgniecionego widelcem banana, a morele kroimy w kostkę. Wymieszaj łyżką. Ciasto przełóż do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki i piecz 40 minut w 180 st.