Dżem z marchwi

Są przepisy, które zaskakują. Zaskakują swym składem i smakiem. Ale bywają wśród nich takie, które raz spróbowane będą przez lata gościć w naszej kuchni.
Taki jest też ten przepis. Dżem z marchewki z cytryną. Od niedawna jestem jego wielką fanką. Przepis i pierwszy słoiczek dostałam od Basi. Dzięki :)



Składniki:
  • 1 kg marchwi
  • 1 szkl. cukru
  • 2 cytryny
  • 1 galaretka pomarańczowa

Sposób przygotowania:

Marchewkę umyj, obierz i pokrój w kostkę. Ugotuj w niewielkiej ilości wody ze szklanką cukru. Gdy marchew będzie miękka, zmiksuj ją za pomocą blendera. Z umytych cytryn wyciśnij sok, a skórkę zetrzyj na tarce. Dodaj do marchwi. Wsyp galaretkę i całośc przesmaż. Włóż do słoiczków i pasteryzuj 15 minut.