Czekoladowo-piernikowe ciasto świąteczne dla zabieganych

Pamiętacie letnią wersję błyskawicznego ciasta? Jego zimowa wersja jest mocno czekoladowa, a jeśli lubicie może też stać się piernikowa :) Tak dostosowana może być ciastem świątecznym dla zabieganych. To od Was zależy, czy znajdą się w nim owoce letnie, czy jesienne. Jabłka czy śliwki. Najlepiej - Wasze ulubione :)


Składniki:
  • 3 jajka
  • 3 szkl. mąki pszennej
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szkl. cukru
  • 1 szkl. oleju
  • 1 szkl. kefiru
  • 500 g owoców - u mnie 300 g mrożonych śliwek i 200 g mrożonej czerwonej porzeczki
  • 1/2 kostki masła lub margaryny
  • 4 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • 1/2 szkl. mąki
  • 3/4 szkl. otrębów pszennych

Sposób przygotowania:

Wymieszaj suche składniki. Wbij jajka i dodaj olej oraz kefir. Wymieszaj łyżką (ciasto nie wymaga wyrabiania mikserem). Wyłóż ciasto na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na ciasto wysyp równomiernie owoce.
Do miski (ja wykorzystuję tę samą - stąd czasem nazywam to ciasto "wypiekiem z jednej miski" :) ) wrzuć składniki na kruszonkę - dobrze wyrób, by składniki się połączyły i zaczęły "kruszyć". Wysyp na owoce.

Piecz 40-45 minut w 180 st. W przypadku wątpliwości - sprawdź patyczkiem.



zBLOGowani.pl

Wigilia 2014