Churros

Churros to tradycyjny wypiek hiszpański w kształcenie długiego prętu o przekroju gwiazdy. Wytwarzany jest z wyciskanego na głęboki olej ciasta i smażonego w wysokiej temperaturze. Można je podać na śniadanie lub jako słodką przekąskę. Niektórzy lubią je w cukrze pudrze, inni moczone w gorącej czekoladzie... 



Składniki:

  • 225 ml wody
  • skórka z limonki
  • 6 łyżek masła
  • 1/8 łyżeczki soli
  • 125 g mąki pszennej
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki olejku waniliowego
  • 3 jajka
  • olej do głębokiego smażenia
  • cukier puder

Sposób przygotowania:

Do garnka wlej wodę, dodaj skórkę z limonki i zagotuj. Dodaj masło, sól, mąkę oraz cynamon i wnailię. Zdejmij z ognia i utrzyj na gładką masę. Następnie dodawaj pojedynczo jajka i ucieraj. Rozgrzej olej do temp. ok. 170 st. W rękaw cukierniczy nałóż masę i wyciskaj długie ciastka. Włóż je do nagrzanego oleju, usmaż na złoto, wyjmij i posyp cukrem pudrem...


zBLOGowani.pl