Wytrawne paszteciki dyniowe

Okres późnojesienny to czas, kiedy dynie są wszędzie :) A że od kilku lat pałam do nich miłością odwzajemnioną, to zapach przetwarzanej dynii wypełnia moją kuchnię bardzo czesto... Paszteciki z dynii mają swój "rodowód" w Harrym Potterze, znacie? :) Przepis pożyczyłam stąd...



Składniki:

  • 400g mąki pszennej
  • 50g drożdży
  • 150ml ciepłego mleka
  • 2 łyżki miękkiego masła
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 500g obranej dyni
  • 2 cebule
  • 2 marchewki
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
  • 3 jajka

Sposób przygotowania:

Przygotuj farsz: dynię pokrój w kostkę i upiecz do miękkości w piekarniku rozgrzanym do 180 st. Cebulkę posiekaj i zeszklij na patelni. Marchew obierz i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Dynię zmiksuj, dodaj warzywa, 1 jajko i przyprawy. Wymieszaj.

Przygotuj ciasto. Do miseczki wkrusz drożdże, dodaj cukier i zalej ciepłym mlekiem. Odczekaj ok. 15 minut, by drożdże zaczęły pracować.
Do dużej miski wsyp mąkę, dodaj sól, 1 jajko, masło i spienione drożdże. Wyrób na gładkie elastyczne ciasto, które odstaw do wyrośnięcia na ok. 30 minut. 
Po upływie tego czasu rozwałkuj je na długi i wąski placek. Wzdłuż placka wyłóż farsz, zawiń i potnij na mniejsze kawałki. Ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, wysmaruj roztrzepanym jajkiem i piecz 15-20 minut w 180 st.