Wegetariańskie chrupiące kotleciki z dyni

Dynia to piękne warzywo. Idealne do gotowania, grillowania, pieczenia, duszenia, smażenia... Można je jeść z kaszą, z ryżem, z ziemniakami, makaronem... Jest pożywna i zdrowa - zawiera witaminy z grupy B, PP, E i C oraz błonnik, karoten, żelazo, fosfor, magnez, selen, miedź, mangan, cynk... Jak jej nie jeść?

Dziś w menu kotleciki z dyni - przepyszne! Wegetarianie zjedzą z przyjemnością, a mięsożercy? Jeśli spróbują, polubią :)



Składniki:

  • 700 g oczyszcoznej dyni
  • 3 łyżki ziaren słoneczniku
  • 1 duża łyżka posiekanego koperku
  • 3 jajka
  • 3 łyżki mąki
  • 3 łyżki tartej bułki
  • olej do smażenia
  • sól
  • pieprz
  • curry
  • gałka muszkatołowa

Sposób przygotowania:

Dynię zetrzyj na tarce i wymieszaj z pestkami, koperkiem, jajkami, mąką. Dopraw przyprawami. Uformuj kotleciki i obtaczaj je w tartej bułce. Smaż na złoty kolor na rozgrzanym oleju - ostrożnie obróć je podczas smażenia na drugą stronę.