Syrop pierniczkowy do kawy

Kawę ze słodkim syropem pijam bardzo rzadko. Czasem skuszę się w Starbucks lub Costa na jakiś "inny" smak - ostatnio był to syrop kasztanowy... Na jednym z podglądanych przeze mnie blogów - tutaj - znalazłam wpis do pierniczkowej latte... Zdjęcia wyglądały tak zachęcająco, a sama kawa tak kusząco, że postanowiłam spróbować...



Składniki:
  • 1 szkl. wody
  • 1 szkl. cukru
  • 1 łyżeczka suszonego imbiru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 laski wanilii
Sposób przygotowania:

W garnku wymieszaj wszystkie składniki - wodę, cukier, cynamon i imbir. Laskę wanilii przetnij wzdłuż na pół i wyskrop ziarenka. Ziarenka i wyskrobaną wanilię wrzuć do wody z przyprawami. Doprowadź do wrzenia od czasu do czasu mieszając. Gotuj na małym ogniu 15-20 minut, aż syrop zgęstnieje. Pozostaw do ostygnięcia i przelej do słoika lub butelki. Przechowuj w lodówce.

Teraz wystarczy dodać łyżkę syropu na 200 ml gorącej kawy i cieszyć się piernikowym aromatem...