Pasta z bakłażana

Kremowa pasta z bakłażana to idealne smarowidło do kanapek czy dip do innych chrupiących warzyw. Dzięki dodatkowi oleju z prażonego sezamu pachnie egzotycznie i doskonale smakuje. 



Składniki:

  • 500 g bakłażana
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka oleju z prażonego sezamu
  • sól
  • pieprz
Sposób przygotowania:

Całe bakłażany owiń w folię aluminiową i wstaw do nagrzanego do 200 st. piekarnika. Piecz około 20-30 minut. Po wyjęciu usuń folię i wybierz miąższ łyżką. Pozostaw do ostygnięcia.
Bakłażana, czosnek, oliwy i przyprawy zmiksuj na gładką masę za pomocą blendera. Schłódź w lodówce.