Meksykańska zupa jarzynowa

Warsztaty "Ale Meksyk!", o których już Wam wspominałam, przeniosły mnie w świat aromatów, których niektórzy z nas się boją. W proponowanej dziś przeze mnie zupie o meksykańskim rodowodzie znajdziecie kwintesencję Meksyku...


Składniki:

  • 2 łyż. oleju
  • 1 cebula drobno posiekana
  • 4 ząbki posiekanego czosnku
  • 1/2 łyżeczki mielonego kminku
  • 2/3 łyżeczki mielonej łagodnej papryczki chilli
  • 1 marchewka pokrojona w plastry
  • 1 ziemniak pokrojony w kostkę
  • 350g pomidorów z puszki
  • 1 łoda cukinia pokrojona w kostkę
  • 1/4 pokrojonej młodej kapusty
  • 1 litr wywaru warzywnego lub mięsnego
  • 1 puszka kukurydzy - np. Bonduelle
  • 10 strąków fasoli szparagowej
  • kolendra
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Rozgrzej olej, wrzuć cebulę i czosnek. Smaż chwilę, aż zmiękną. Następnie wsyp kminek i chilli, dodaj marchew, ziemniaka, cukinię i kapustę. Gotuj około 2 minut mieszając. Wlej wywar i gotuj do miękkości. Wsyp kukurydzę i fasolkę. Podgotuj jeszcze kilka minut, aż fasola i kukurydza zmiękną. Dodaj pomidory i zagotuj. Dopraw solą i pieprzem.
Podawaj z kolendrą i chipsami z tortilli (nachos).