Makaron z kurkami

Złota jesień zmierza ku końcowi... Miała w tym roku smak kurek... Cudownie żółtych. Aromatycznych... Może trochę późno zamieszczam ten przepis, ale... warto by poczekał do przyszłego roku :) 
Dziękuję dziewczyny za inspirację - miała być polędwiczka z kurkami, na makaronie się skończyło :)



Składniki:
  • opakowanie makaronu wstążki
  • 400 g kurek
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • natka pietruszki
  • olej do smażenia
  • 150 ml białego wytrawnego wina
  • 150 ml śmietany 18%
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Makaron ugotuj według przepisu na opakowaniu.
W tym czasie na patelni podsmaż na oleju posiekaną cebulkę i czosnek. Dodaj do nich umyte i pokrojone kurki. Dopraw solą i pieprzem. Zalej kurki białym winem i duś pod przykryciem około 10 minut. Dodaj natkę i śmietanę. Doprowadź do wrzenia. Makaron podaj tak, jak lubisz - albo polej go sosem, albo z sosem go wymieszaj. Smacznego :)



zBLOGowani.pl