Dyniotka sypana

Ciasto szklankowe - znacie to pojęcie? Cały zamysł tego ciasta polega na tym, że wszystkie składniki mierzy się w szklankach. Ciasto jest szybkie, brudzi mało naczyń, a efekt zachwyca wszystkich :) Wersję szarlotkową widziałam już w wielu wykonaniach, z wersją dyniową spotkałam się po raz pierwszy TU i od razu postanowiłam spróbować :)



Składniki:

  • 1 szkl. mąki pszennej
  • 1 szkl. kaszy manny
  • 1 szkl. cukru
  • szczypta soli
  • 1/2 szkl. oleju
  • 1,5 kg startej surowej soczystej dyni
  • cynamon
Sposób przygotowania:

Suche składniki: mąkę, kaszę, cukier i sól zmieszaj. Połowę wsyp do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Na to wyłóż warstwę startej dyni i oprósz ją cynamonem.Drugą połowę sypkiej mieszanki wymieszaj z olejem i wyłóż na warstwę dyni. Piecz w 180 st. przez 40 minut.