Tort szwarcwaldzki

Ten przepis nie jest oryginalną recepturą na tort szwarcwaldzki. Powstał z połączenia kilku przepisów i produktów akurat przeze mnie posiadanych. Może być jednak powielany - mówię to z pełną odpowiedzialnością :) Był pyszny - nie za słodki. Idealnie wiśniowy...



Składniki:

  • okrągły biszkopt - u mnie biały, ale może być również kakaowy
  • 75 + 150ml soku z wiśni
  • 75 + 50 ml likieru wiśniowego
  • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 700 g wiśni osączonych z kompotu
  • 750 ml śmietany kremówki
  • 4 łyżki cukru pudru
  • wiórki czekoladowe do dekoracji
  • wiśnie kandyzowane do dekoracji

Sposób przygotowania:

Biszkopt przetnij na trzy blaty.

75 ml soku z wiśni i 75 ml likieru wiśniowego wymieszaj - otrzymasz poncz do nasączenia blatów.

150 ml soku z wiśni wymieszaj ze skrobią ziemniaczaną, wanilią i 50 ml likieru i podgrzej. Mieszaj do zgęstnienia - powstanie kisiel. Na koniec dodaj wiśnie, dokładnie wymieszaj i odstaw do ostygnięcia.

Śmietanę ubij na sztywno z cukrem pudrem.


Na talerzu ułóż pierwszy blat ciasta, nasącz syropem. Wyłóż na niego połowę masy wisniowej i 1/4 śmietany. Przykryj kolejnym blatem i czynność powtórz. Przykryj ostatnim blatem ciasta i nasącz go. Tort udekoruj z boku i z wierzchu śmietaną, przyozdób wiórkami i wiśniami kandyzowanymi.