Śledzie po cygańsku

Kolejny przepis z zeszytu mojej mamy :) Też uważacie, że przepisy sprzed lat są niezastąpione? 

Śledzie w tej wersji otoczone są przepysznymi dodatkami. Przygotowanie dania zajmuje dosłownie kilkanaście minut, a ich smakiem możemy się cieszyć przez wiele dni, kiedy to spokojnie będą czekać w lodówce na naszą śledziową chrapkę :)


Składniki:

  • 4 filety śledziowe
  • 4 ogórki konserwowe
  • mały słoiczek pieczarek konserwowych
  • 1 cebula 
  • 6 łyżek ketchupu
  • 1 łyżka musztardy
  • 4 łyżki oleju
  • 1 łyżka octu winnego
  • pieprz
  • papryka ostra
  • 1 łyżka cukru
Sposób przygotowania:

Śledzie wymocz przez minimum 3-4 godziny. Następnie osącz i pokrój w paski/ Ogórki i pieczarki osącz i pokrój w kosteczkę. Cebulę obierz i posiekaj.

Ketchup, musztardę, olej, ocet i przyprawy wymieszaj. Połącz śledzie z sosem i odstaw na minimum kilka godzin. 

Śledzie w słoiku mogą stać nawet 2-3 tygodnie.