Pleśniak dwukolorowy z wiśniami

Lato, lato i po lecie. Gdy dopada mnie tęsknota za promieniami słońca, sięgam po kredensowe zapasy... Tym razem traf padł na wiśnie w cukrze... Każda wiśnia to zaklęty fragment lata... Przywołujący wspomnienia, poprawiający humor... Polecam...Moja inspiracja...


Składniki:
  • 450 g mąki
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki cukru
  • 100 g masła
  • 4 żółtka
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 1 łyżka kakao
  • 500 g wiśni w cukrze
  • 4 białka
  • 6 łyżek cukru

Sposób przygotowania:

Z podanych składników zagnieć ciasto i podziel je na 2 części w proporcji 1:2. Do mniejszej dodaj kakao i powoli, ale dokładnie wgnieć je w ciasto. Oba kawałki owiń folią i włóż do lodówki na minimum 2 godziny.

Wiśnie osącz z zalewy.

Białka ubij na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodaj stopniowo cukier. 

Jasnym ciastem wyłóż dno blaszki wymoszczonej papierem do pieczenia. Na cieście ułóż osączone wiśnie. Na nich rozsmaruj ubite białka. Na wierzch pokrusz ciemne ciasto - możesz też zetrzeć na tarce.
Piecz w 180 st. przez 40-45 minut.




Moja uwaga - z podanej proporcji składników następnym razem zrobię w tortownicy - będzie wyższy :)