Pikantne curry z dynią

Gdy za oknem szaro, buro i zimno, warto przygotować rozgrzewający obiad. Lekko pikantny. Aromatyczny. Już podczas przygotowywania wszystkim cieknie ślinka. 
Wykorzystanie i dyni i ziemniaków powoduje, że wystarczy tylko dodać kawałek mięsa i już: obiad dla niewegetarian gotowy.
Inspiracja


Składniki:

  • 3 cebule
  • 750 g dyni
  • 500 g ziemniaków
  • 1 niewielki seler korzeniowy
  • 800 ml pomidorów z puszki lub koncentratu passata
  • 5 cm kawałek imbiru
  • 6 ząbków czosnku
  • 5 łyżek oleju
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka kuminu
  • 1/2 zmielonego czarnego pieprzu
  • 1 łyżeczka curry

Sposób przygotowania:

Cebulę obierz i pokrój w piórka i podsmaż na oleju. Dodaj obrany i posiekany imbir oraz przyprawy. Po kilku minutach do garnka włóż obrane i pokrojone w duże kawałki warzywa, rozgnieciony czosnek, pomidory i duszę na średnim ogniu około 25-30 minut.
Możesz podać z ryżem, kaszą, z mięsem... Tak, jak lubisz :)