Najlepszy murzynek

Zastanawiam się, ile ten przepis ma lat... Szacuję, że około dwudziestu... Kartka w zeszycie już zżółkła, została też naznaczona wieloma plamami... Przepis jest jednak niepoprawialny :) Zawsze smakuje doskonale. Raz możecie go przygotować w wersji saute, innym razem z gruszkami, a kolejnym... może z wiśniami? Tak, jak lubicie :)




Składniki:

  • 1 1/2 kostki margaryny
  • 3/4 szkl. wody
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 szkl. cukru
  • 4 łyżki ciemnego kakao
  • 8 jaj
  • 2 1/2 szkl. mąki
  • 3 łyżeczki proszku
Sposób przygotowania:

Tłuszcz, wodę, cukier waniliowy, cukier i kakao zagotuj. Następnie odlej 1/2 szkl. i poczekaj, aż całość ostygnie.

Do wystudzonej większości dodaj kolejno: jajka, mąkę i proszek do pieczenia. Wszystko dobrze wymieszaj i wylej na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Jeśli chcesz i lubisz, możesz dodać tak jak ja - obrane i pokrojone gruszki. 

Piecz do suchego patyczka - około 50-60 minut w 180 st. Po wystudzneiu ciasta rozpuść pozostałą 1/2 szkl. polewy i polej nią ciasto.