Kawior z bakłażana

Szukając inspiracji na pastę kanapkową z bakłażana natknełąm się na informacje dotyczące kawioru z tego warzywa. Podobno jest wytworem kuchni żydowskiej, ale największą popularność zdobył w Rosji. Przepis zaczerpnęłam od Jadłonomii



Składniki:

  • 500 g bakłażana
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 3 łyżki posiekanej natki pietrzuszki
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • 1 drobno posiekany ząbek czosnku
  • 1/4 drobno posiekanej małej cebulki
  • sól

Sposób przygotowania:

Piekarnik rozgrzej do 200 st. Bakłażana owiń w folię alumioniową, nakłuj kilkukrotnie widelcem i wstaw do piekarnika. Piecz przez 25-30 minut. 
Miękkiego bakłażana rozwiń z folii, obierz ze skórky i drobno posiekaj w kostkę. Przełóż do miski i dokładnie wymieszaj z resztą składników. Najlepiej smakuje następnego dnia.