Gofry z piekarnika w dwóch smakach

Gofry wracają na nasz stół regularnie - w wersji piekarnikowej. Na gofrownicę na prąd brakuje w kuchni już miejsca :) Smak piekarnikowych można naprawdę polubić. Są puszyste i takie... biszkoptowe :) 

Dzisiejszy przepis prezentuje dwie wersje - waniliową i kakaową. Dla każdego coś dobrego :)

Składniki:

  • 1 szkl. mąki
  • 1 szkl. mleka
  • 1 jajko
  • 1 łyżka oleju
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cukru
  • aromat waniliowy
  • 1 łyżeczka kakao

Sposób przygotowania:

Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli. Żółtka utrzyj z cukrem i połącz stopniowo z mąką, mlekiem i olejem. Dodaj proszek do pieczenia i delikatnie połącz masę z ubitymi białkami. Masę podziel na dwie części - do jednej dodaj aromat waniliowy, a do drugiej kakao. Obie masy kolejno wymieszaj i przelej do silikonowych foremek.
Gofry piecz 20 minut w 170-180 st. 



Komentarze

  1. Takich pieczonych to jeszcze nie próbowałam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A naprawdę warto - formy do pieczenia zajmują mało miejsca, nie zawsze też chce się rozgrzewać gofrownicę do kilku gofrów. Mnie ten "wynalazek" usatysfakcjonował :)

      Usuń
  2. Aż mi ślinka cieknie, muszę coś zjeść :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. cieszę się, że zamierzony przeze mnie efekt został osiągnięty :) a to też komplemet dla mojego męża, który stara się robić jak najlepsze zdjęcia :)

      Usuń

Prześlij komentarz