"Domowy wyrób. Barbecue. Grill" Eleonora Trojan

Grill... Też Wam się kojarzy z kiełbaską, dymem i piwem? Też brzmi dla Was jak fast food?

Książka, którą Wam dziś prezentuję udowadnia, że grill to także dania wykwintne, także desery.



Autorka rozpoczyna od dwego rodzaju przewodnika po grillach. Doradza, jaki wybrać. Ponadto "rozbiera" każdy gatunek mięsa - według czasu, jaki musi spędzić na grillu, by był odpowiednio upieczony. Nie zapomina też o warzywach...

Podoba mi się to, że podaje mnóstwo świetnych przpeisów na mieszanki przypraw i marynaty - to przecież od nich zależy smak naszego dania. Przepisy są bardzo różnorodne i myślę, że każdy znajdzie swoją ulubioną. Albo i dwie :)

A dalej? Dalej to już rozpusta! Polędwica Chimichurri, wołowina imbirowa, comber jagnięcy z sosem bakłażanowym, szaszłyk nagietkowy, łosoś w sosie bazyliowym, płotki z masłem rozmarynowym, ziemniaki podwędzane, nadziewane tofu, turecki podpłomyk czy ananas z sosem ricotta...

Mam wymieniać dalej? :)

Czytajcie, wybierajcie i grillujcie :)