Cukiniowo-bakaliowe muffiny

Cukinia? W cieście? Tak! Od niedawna, to prawda. Sama nie do końca wierzyłam, że to dobry pomysł, ale blogerki nie mogą się mylić :) Ciasto z cukinii z bakaliami to strzał w dziesiątkę. Zdziwione miny częstowanych - bezcenne :)



Składniki:
  • 270 g mąki
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 150 g cukru
  • 2 jajka
  • 1/2 szkl. oleju
  • 100 g dżemu ( u mnie z pigwy)
  • garść kandyzowanej skórki z pomarańczy
  • 285 g startej na tarce cukinii
  • 100 g posiekanych orzechów włoskich
  • kilka suszonych owoców - u mnie 6 śliwek, 6 gruszek
Sposób przygotowania:

W jednej misce wymieszaj składniki suche: mąkę, cukier, sodę, proszek, cynamon, sól i cukier. W drugiej - jajka, olej, dżem, cukinię oraz skórkę. Składniki mokre dodaj do suchych i wymieszaj. Dodaj orzechy i pokrojojne w kostkę owoce i wymieszaj. Ciasto przełóż do papilotek do muffinek i piecz w 200 st. około pół godziny.