Clafoutis czekoladowe z gruszkami

Zaglądam systematycznie na blog Anny Marii i systematycznie Ania mnie inspiruje. Tym razem mając w zanadrzu wiadro (!!!) gruszek odkryłam przepis na clafoutis... Czekoladowe! Z gruszkami! Idealnie zmysłowe na ciepło... Na zimno nie próbowałam... nie doczekało...




Składniki:

  • 1/2 szkl. mąki
  • 1/4 szkl. ciemnego kakao
  • szczypta soli
  • 2/3 szkl. cukru
  • 1 1/4 szkl. mleka
  • 1 łyżeczka pasty z wanilii lub ekstraktu z wanilii
  • 3 jajka
  • 4 świeże gruszki
Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki dokładnie razem wymieszaj, by połączyły się tworząc gładką masę. Naczynia do zapiekania lekko natłuść - np. za pomocą masła lub oleju. Piekąc w małych foremkach wykorzystasz ich 8 o średnicy 9 cm.
Gruszki obierz i przekrój na pół usuwając gniazda nasienne. Foremki z masą wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st . i piecz 10 minut. Po tym czasie do każdej foremki włóż połówkę gruszki  i piecz kolejne 20-30 minut. Clafoutis jest gotowe, gdy przejdzie test suchego patyczka.