Włoska przekąska

Kilka kilometrów od mojego domu rosną hektary cudownych pomidorów.  Kilka dni temu, gdy tamtędy przejeżdżałam, było już po ostatnich zbiorach. Tony pomidorów w drewnianych skrzyniach czekających na odwiezienie do zakladu przetwórstwa warzyw... Cudny to był widok... Nie sposób było nie wykorzystać pomidorowej inspiracji... 

Trzy kolory: czerwony, zielony i biały. Trzy smaki: pomidory, mozzarella i pesto. Esencja Włoch na talerzu. Proste. Szybkie. Przepyszne.. Do dzieła!


Składniki:

  • 1 duży dojrzały pomidor
  • 1 kulka mozzarelli
  • kilka łyżek pesto - najlepiej domowego lub sprawdzonego kupnego
  • oliwa z oliwek
  • świeża bazylia/tymianek/mięta
Sposób przygotowania:

Pomidora umyj i osusz. Pokrój w równe plastry. Mozzarellę osącz z zalewy i również równo pokrój. Na talerzu przekładaj warstawami: pomidora, mozzarellę i pesto - możesz stworzyć dowolną ilość warstw :) 

Skrop dobrą oliwą i udekoruj świeżymi ziołami.