Tatar z łososia

Autorką tego dania jest moja siostra. Nie powiem - zaskoczyła mnie bardzo pozytywnie. Tatar nie tylko wspaniale wyglądał - on był po prostu wyśmienity :) Jest tylko jeden problem - proporcje składników. Siostra zapytana powiedziała: "robiłam na oko... powaga!". I co ja mam z tym zrobić? Jak podać recepturę? ;)



Składniki:

  • łosoś sałatkowy
  • zielone oliwki
  • papryka konserwowa (jeśli nie lubisz, możesz pominąć)
  • ogórek konserwowy
  • cebulka
  • sól
  • pieprz
  • oliwa z oliwek


Sposób przygotowania:

Łososia, oliwki, paprykę, ogórki i cebulkę pokrój w drobniutką kostkę. Ile? No właśnie: łosoś : oliwki : ogórki : papryka w proporcji 3:1:1:1. Na 200g łososia daj małą cebulkę drobniutko posiekaną. Przypraw solą i pieprzem. Wymieszaj z oliwą z oliwek. Schłódź w lodówce.




Komentarze

  1. Tak właśnie było. Dodawałam składniki do łososia tak żeby ładnie wyglądało. Była to moja improwizacja. Troszkę pracochłonna ale warta poświęconego czasu. Polecam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie pozostaje Ci nic innego, jak przy następnej okazji przygotować tatara znowu i... spisać proporcje :D

      Usuń
  2. Świetnie przedstawiony przepis, na pewno także go wypróbuje. Dekoracja tatara widzę że bardzo się liczy, ładne udekorowanie całej potrawy na talerzu zawsze będzie lepiej smakowało, bo w końcu je też się oczami :-). Wiele osób robi prawdziwie arcydzieła dekoracji, mi niestety nie zawsze się udaje. Robię czasami taki prosty http://www.open-youweb.com/jak-zrobic-tatar/ ale zawsze skuszę się na coś lepszego. Dziękuję jeszcze raz za wspaniały wpis.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz