Sernik z musem malinowym na bezowym spodzie

Dość łatwy do przygotowania. Idealny na ciepły dzień. Może być konkurencją dla lodów. Optymalnie słodki. Połączenie malin i bezy znane jest choćby z bałaganu z Eaton, więc nie mogło zawieść naszego podniebienia :)
Ukoronował 14 urodziny moich siostrzeńców. Byli zachwyceni :)
Przepis zaczerpnięty ze słodkiego dodatku do Twojego Stylu.



Składniki:
  • 250g malin
  • trochę oleju
  • 70 g orzechów włoskich lub migdałów
  • 100 g białej bezy
  • 125 g białej czekolady
  • 10g oleju kokosowego
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 1 łyżka + 75 g cukru
  • 600 g sera śmietankowego
  • 200ml śmietany kremówki
  • maliny i bezy do dekoracji

Sposób przygotowania:

Spód tortownicy 20-22cm posmaruj olejem. Migdały lub orzechy (najlepiej bez skórki) upraż na suchej patelni, przestudź i posiekaj. Bezy pokrusz. Białą czekoladę rozpuść razem z olejem kokosowym w kąpieli wodnej, lekko przestudź i wymieszaj z orzechami i bezą. Masę wyłóż na spód tortownicy i wstaw ją do lodówki na co najmniej 30 minut.

Żelatynę wymieszaj z niewileką ilością zimnej wody i ostaw, by spęczniała. 

Maliny zmiksuj z łyżka cukru i przetrzyj przez sito, by pozbyć się pestek. Ser wymieszaj z 75g cukru. Do 1/3 masy serowej dodaj mus malinowy i wymieszaj. Połowę żelatyny rozpuść, podgrzewając na małym ogniu. Lekko przestudź i połącz z masą malinową. Wstaw na 15 minut do lodówki. Pozostałą żelatynę rozpuść, podgrzewając na małym ogniu. Wymieszaj z pozostałą masą serową. Wstaw do lodówki na 15 minut.

Śmietanę ubij na sztywno, podziel na dwie części. Jedną część wymieszaj delikatnie z masą serową, drugą z masą malinową. Masy wykładaj warstwami na spód bezowy. Obie masy lekko przemieszaj wykałaczką, by powstał marmurkowy wzorek. Wstaw na minimum 4 godziny do lodówki.

Zdejmij obręcz z tortownicy i udekoruj malinami i bezami.