Sałatka z olejem z lnianki (olejem rydzowym)

Podczas wizyty u kuzyna i jego żony miałam okazję spróbować sałatki z rukoli z sosem vinegrette na bazie oleju rydzowego, który wpisany jest na listę produktów tradycyjnych województwa wielkopolskiego. Na ironię - jego smak poznałam w Warszawie :)
Olej z lnianki ma charakterystyczny cebulowo-gorczycowy smak. Zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A i z grupy B, mikro- i makroelementy, lecytynę oraz witaminę E. Podobno obniża poziom złego cholesterolu...
Sos vinegrette na bazie oleju z lnianki jest cudny... Spróbujcie :)


Składniki:

  • sałata lodowa lub rukola
  • 1/2 szkl. oleju z lnianki
  • 1 łyżeczka musztardy
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • garść prażonych płatków migdałowych

Sposób przygotowania:

Olej, ocet, musztardę oraz przyprawy wymieszaj w zakręconym słoiczku. Powstałym sosem polej sałatę lub rukolę. Posyp płatkami migdałowymi.