Sałatka z makaronu mie i grzybów shiitake

Makaron mie i grzyby shiitake to produkty kuchni chińskiej. Składniki sosu też mają rodowód azjatycki. Niespodzianką są dodatki wywodzące się z kuchni śródziemnomorskiej. Myślę, że to właśnie zapewnia tej sałatce sukces... Inspiracja


Składniki:
  • 200 g makaronu mie
  • 1 łyżka + 2 łyżki  oleju z prażonych ziaren sezamu
  • 1 łyżka oleju do woka (np. arachidowy, kukurydziany...)
  • 1 ząbek czosnku
  • 8 suszonych grzybów shiitake
  • 10 suszonych pomidorów z zalewy 
  • 70 g czarnych oliwek
  • 2 łyżki dressingu ryżowego
  • 2 łyżki jasnego sosu sojowego
  • posiekane listki mięty



Sposób przygotowania:

Grzyby shiitake wypłucz w zimnej wodzie, a następnie zalej je wrzątkiem i pozostaw na 20 minut. Po upływie tego czasu osącz i pokrój w paski.
Na patelni lub w woku rozgrzej olej, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i wrzuć pokrojone grzyby. Smaż, aż grzyby będą miękkie. Pozostaw do ostygnięcia.
Makaron mie zalej wrzątkiem i pozostaw na 5 minut. Po upływie tego czasu odcedź i dodaj łyżkę oleju z sezamu. Wymieszaj, by makaron sie nie kleił. Ostudź. 
Pomidory osącz z zalewy i pokrój w paski. Oliwki pokrój w paseczki. 
Wymieszaj makaron, grzyby, pomidory i oliwki. Dodaj przygotowany z 2 łyżek oleju z sezamu, sosu sojowego, dressingu ryżowego sos i posiekaną miętę. Wymieszaj.
Wstaw do lodówki do wychłodzenia.

Możesz posypać ziarnami czarnego sezamu.